Kako izabrati pravu kremu za sunčanje za optimalnu zaštitu kože

Uvod

Kreme za sunčanje neophodne su za zaštitu kože od štetnih učinaka sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Dugotrajno izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite može izazvati opekline, prerano starenje kože i povećati rizik od raka kože. U ovom članku ćemo istražiti što su kreme za sunčanje, kako djeluju i kako odabrati pravi SPF za svoju kožu.

Što su kreme za sunčanje?

Kreme za sunčanje su proizvodi koji sadrže sastojke koji blokiraju ili apsorbiraju UV zrake, sprječavajući ih da oštete kožu. Glavne vrste UV zraka su UVA i UVB. UVA zrake prodiru dublje u kožu i povezuju se sa starenjem kože, dok UVB zrake uzrokuju opekline. Učinkovita krema za sunčanje pruža zaštitu od obje vrste zraka.

Kako djeluju kreme za sunčanje?

Kreme za sunčanje djeluju kao fizički (mineralni) blokatori ili kemijski filteri:

  1. Fizički blokatori: Ove kreme sadrže minerale, kao što su cinkov oksid i titanov dioksid, koji odbijaju UV žarke od površine kože.
  2. Kemijski filteri: Ove kreme sadrže organske spojeve, kao što su avobenzon, oktinoksat i oksibenzon, koji apsorbiraju UV zrake i pretvore ih u toplinu, koja se zatim otpusti iz kože.

Što znači SPF, UVI, »WATER RESISTANT«, »WATER PROOF«?

Sunčani faktor SPF govori koliko se puta duže možemo izlagati suncu s određenim preparatom prije nego što se pojavi osjetno crvenilo u odnosu na nezaštićenu kožu. Oznaku "vodootporan" može imati proizvod koji zadržava zaštitni faktor nakon 40 minuta uranjanja u vodu. Oznaka "vodootporan" je onaj koji zadržava zaštitu nakon 80 minuta uranjanja. UV indeks (UVI) je predviđanje količine štetnog UV zračenja koje će doći do površine zemlje. To je međunarodno prihvaćena mjera jačine ultraljubičastog sunčevog zračenja i uvijek se daje za određeno mjesto i vrijeme. Sunčevo UV zračenje na zemljinoj površini u osnovi se sastoji od UVA, UVB i UVC zračenja.

Kako izabrati pravi zaštitni faktor (SPF)?

SPF ili faktor zaštite od sunca mjera je učinkovitosti kreme za sunčanje u zaštiti od UVB zraka. Odabir pravog SPF-a ovisi o nekoliko čimbenika:

  1. Tip kože: Osobe svjetlije puti koje lako izgore trebaju viši zaštitni faktor (30 ili više), dok oni s tamnijom puti mogu koristiti niži zaštitni faktor (15-30).
  2. Trajanje izloženosti: Ako ćete biti duže vrijeme na suncu, primjerice na plaži ili tijekom sportskih aktivnosti, odaberite viši zaštitni faktor (30 ili više).
  3. Intenzitet sunca: Na jakom suncu, kao što je planinsko područje ili tropsko područje, preporuča se koristiti viši SPF.
  4. Aktivnosti: Ako ćete se baviti vodenim sportovima ili se pretjerano znojiti, odaberite vodootpornu kremu za sunčanje s višim zaštitnim faktorom.

Kako djeluje SPF?

SPF djeluje tako da apsorbira, odbija ili raspršuje UV zrake prije nego što dopru do kože i oštete je. Kreme s različitim SPF-om pružaju različite razine zaštite:

  • SPF 15: Blokira približno 93% UVB zraka.
  • SPF 30: Blokira približno 97% UVB zraka.
  • SPF 50: Blokira približno 98% UVB zraka.

Važno je naglasiti da nijedna krema za sunčanje ne blokira 100% UVB zraka. Viši SPF pruža nešto bolju zaštitu, ali nijedna krema za sunčanje nije potpuno učinkovita.

Preporuke za upotrebu

  1. Nanesite dovoljno: Cijelo tijelo odrasle osobe treba oko 30 grama kreme za sunčanje (otprilike količina koja bi napunila čašicu za rakiju).
  2. Ponovno nanošenje: Ponovno nanesite kremu svaka 2 sata, osobito nakon plivanja, znojenja ili brisanja ručnikom.
  3. Zaštita svih predjela tijela: Ne zaboravite na uši, nos, vrat, usne i stražnji dio stopala.
  4. Upotreba kroz cijelu godinu: UV zrake prisutne su i po oblačnom vremenu i zimi, pa se preporučuje zaštita tijekom cijele godine.

Kako izračunati vrijeme zaštite?

Teoretski, ako obično izgorite na suncu nakon 10 minuta bez zaštite, korištenje kreme za sunčanje SPF 30 produljuje vrijeme do izgaranja za 30 puta, što znači da biste mogli ostati na suncu 300 minuta (10 minuta x 30) bez izgaranja . Međutim, ovaj izračun je idealiziran i ne uzima u obzir čimbenike poput intenziteta sunca, znojenja, plivanja i nepravilnog korištenja krema za sunčanje.

Zaključak

Kreme za sunčanje ključne su za zaštitu kože od štetnih UV zraka. Pri odabiru pravog zaštitnog faktora uzmite u obzir svoj tip kože, trajanje izlaganja, intenzitet sunca i aktivnosti. Redovita i pravilna uporaba kreme za sunčanje može značajno poboljšati zdravlje vaše kože i spriječiti ozbiljna oštećenja poput raka kože. Stoga se pri svakom izlasku na sunce ne zaboravite zaštititi kvalitetnom kremom za sunčanje.

Napisala: Tamara Trstenjak, voditelj edukacija